”Leave no traces” eller spårlös färdsel

Step lightly

Detta är ett uttryck som används bland en del friluftsmänniskor, och jag tänkte berätta om min och Drumlins filosofi kring just detta.

Vi har ju, som nog de flest svenskar känner till, allemansrätt i det här landet. Detta innebär att vi har rätt att vistas i naturen och bedriva friluftsliv.

Så långt är det inga konstigheter. MEN!

Allemansrätten innebär en hel del ansvar och skyldigheter för den som vistas ute i skog och mark. Vi har ju faktiskt ansvar för våra egna ekologiska fotavtryck.
Det är ingen tvekan om att man som företag har ögonen på sig bl.a. när det gäller slitage, nedskräpning och liknande. Därför har Drumlin valt att ta det säkra före det osäkra. låt mig ta några exempel.

  • Om vi använder öppen eld så eldar vi på medhavda eller redan iordningställda eldstäder
  • Allt som vi tar med oss ut skall tas med hem, detta inkluderar sådant som bryts ner i naturen eller är väldigt litet
  • Rutter/färdvägar läggs alltid upp efter hur naturområdet ser ut och dess känslighet, förutom fågel- och sälskydd strävar vi efter att  ha god koll på vad som finns i vårt område. Vi arbetar med resmålsanalys.
  • Som begreppet i rubriken antyder strävar vi efter att lämna absolut minimalt med spå efter oss

Vill ni utveckla ert ekoturistiska tänkande och görande så står jag gärna till tjänst bosse@drumlin.se är adressen för att komma i kontakt med mig.

Jag vill förtydliga att vi ser oss inte helt och hållet som åskådare, vi är en del av det runt oss antingen vi vill eller inte.

Jag tycker det känns skönt att få visa den svenska naturen och ge sådana upplevelser som jag själv har haft.

Vi ses ute någonstans!