Är kanadensarpaddlingen på väg tillbaka?

Hej på er igen!

Idag tänkte jag berätta lite om min pånyttfödda kärlek till kanadensarpaddling.

Först tänkte jag väldigt snabbt göra klart lite begrepp.

Kanot är egentligen ett samlingsbegrepp för vattenfarkoster som är spetsiga i båda ändar alltså, kanadensare, kajak och segelkanot. Kanadensaren är den som många kallar för kanot, det vill säga den öppna farkost som många ser som en ”Indiankanot”.
Denna kanottyp paddlas traditionellt med en paddel med ett blad, man paddlar alltså på en sida. När man är två i kanoten blir det ganska enkelt att ta sig dit man vill eftersom enkelt uttryckt har ungefär lika mycket paddelkraft på bägge sidor och kanoten går ganska rakt. Det är klart att det underlättar om man kan lite olika paddeltag.

Men nu har jag fastnat för det man kallar solopaddling, det vill säga att man är själv i kanoten. Nu kommer paddeltekniken att ha större betydelse. Här går det att ”nerda” hur mycket som helst.

Vad är det då som gör solopaddling i kanadensare så spännande. Ja jag själv får ju en stark vildmarkskänsla, det går inte att neka till. När jag är ute själv blir det nästan som om jag känner mig som en av historiens alla resenärer i vildmarken. Att ha möjligheten att tyst glida fram, nära stranden på ett litet vattendrag, är fantastiskt. Det blir ännu starkare när man får uppleva att kanoten går dit man vill och uppför sig precis som man tänkt sig. Jag har ofta med mig lite ved, kaffepannan och en påse kokkaffe. Att elda och laga mat över eld förknippar jag verkligen med paddling. Det bjuds mycket goda möjligheter att packa med sig trevlig utrustning. Man kan leka och busa med en kanadensare på samma sätt som med en kajak. Det är förvisso havskajakingen som givit mig utbildning och nyfikenhet på paddelteknik men det är ändå kanadensaren som en gång för länge sedan förde mig ut på vattnet. Jag känner på mig att denna paddling är på väg tillbaka, då i en modernare form men fullt laddad med tradition och teknik. När jag pratar med mina kompisar och kollegor känns det rätt säkert. Så håll ögonen öppna för kurser och turer i kanadensare.

Jag kommer nog att skriva mer om mina turer i min gamla aluminium-kanot som en gång i tiden ledde mig in på friluftslivet fantastiska stig.

Ha en skön vinter nu, oavsett om det är i kajak, kanadensare eller på skidor eller skridskor.
Kom ihåg att naturen har vi tillgång till i Sverige tack vare vår fantastiska Allemansrätt. Det är en rätt som medför ett stort ansvar så var rädd om den!

Ses kanske där ute 🙂
// Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *