Turism, går det att jämföra med vilken annan bransch som helst?

Hejsan igen go´vänner!

Visst är det spännande att göra tankeexperiment. Ibland är dessa funderingar fullt realistiska och ibland blir det väldigt långt från verkligheten.

Det händer rätt ofta att jag säger att turismen som bransch kan kopiera mycket från andra branscher. Så långt tror jag faktiskt att det stämmer, eller att det är fullt möjligt. Om vi däremot överför det direkt till små, micro och nanoföretag kanske det blir lite knivigare. Är det då storleken som har betydelse eller är det något annat? Ja om jag det visste 🙂

Man pratar om att skapa värden för kunden som de vill betala för och liknande. Handlar det om fysiska produkter så skall de oftast tillfredsställa något slags behov eller lösa något problem. Ja det funkar nog att i teorin översätta detta till tjänster och upplevelser men det är inte alltid lätt att formulera behov och önskningar. Eftersom vi helst vill berätta för kunden att de vill ha det vi erbjuder innan de själva kommit på att de behöver just det. När man tillhandahåller tjänster så finns ju alltid ett visst mått av ”det kan jag göra själv” med i kalkylen.

Hur bygger vi en produkt som man som kund vill betala för och man som kund förstår att det gör jag inte bättre själv? Och kanske väl så svårt hur berättar vi om det?
Detta är två frågor som jag tror är centrala, frågan är ju var utmaningen ligger? De absolut flesta aktivitetsföretag och boenden som jag träffat på är jätteduktiga på sin kärnverksamhet, d.v.s ta hand om gäster. Ju mindre företag desto duktigare, observera att jag generaliserar. Så egentligen tror jag att min första fråga kanske är lite onödig, vi vet nog hur vi bygger en bra produkt. Men att renodla och kommunicera den så kunden blir övertygad är svårt.

Kanske ett svenskt in comming bolag skulle hjälpa?

Ett bolag som fokuserar på att ta hit de gäster som du vill ha. Det finns ganska många turoperatörer d.v.s företag som åker hit till Sverige med sina gäster. Men att hitta en lösning som samlar dessa och gör det enklare för de små verksamheterna kanske skulle kunna vara något.

Är det någon som vill diskutera detta, hör av er!

 

Vi hörs// Bosse

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *