Att bli sitt jobb…

Jag har funderat på en sak. Det pratas mycket om att man inte skall bli ett med sitt jobb eller identifiera sig med sitt jobb. Bryt dig loss och var den du är etc. Man skall passa sig för att ta med sig arbetet hem och allt vad man säger.

Vad jag har upptäckt är att detta gäller endast jobb som anses tråkiga och ses som riktiga jobb. Har man ett jobb som är kul, som många tycker är spännande och coolt så verkar det inte riktigt gälla. Då är det helt ok att mer eller mindre jobba häcken av sig.

”tänk att få jobba med sin hobby” ”vilket spännande jobb du har” och andra mer eller mindre floskler är rätt vanligt och kanske den värsta ”vad jobbar du med på riktigt då”? Problemet är att man inte kan betala hyran med att man har skoj på jobbet eller får jobba med sin hobby.

Runt mig har jag ett antal människor som ”gått i väggen”, som man säger idag, och vad jag slås av är att stressen som orsakar detta kan se såå olika ut. Långt ifrån alla är rent överbelastade med jobb, det handlar om andra faktorer som har stökat till det. Det kan vara för lite jobb, osäkerhet på vad som förväntas, otydligt ledarskap eller andra saker som ställer till det. Det är inte helt ovanligt att det på ett eller annat sätt handlar om självbild och hur man hanterar den.

Vart jag vill komma är att bilden av en själv kan ha stor inverkan på ens liv och framförallt vad man tror att andra vill se och vad de ser.

Det som är spännande och lite otäckt är ju att det verkar gå lite mode i detta, olika bilder är olika inne. För inte så länge sedan var statligt anställd bland det ”coolaste” man kunde vara även om det inte hette så på den tiden. Nu snackar jag kanske 30-40 år sedan. Free lance är idag rätt ballt och man ses som en fri själ som inte är fast i ekorrhjulet. Jag vill bara tala om att det finns olika typer av ekorrhjul!

Alla olika former av arbeten har sina fördelar och nackdelar som det nog är klokt att fundera över. T.ex. att få chansen att bestämma över sin tid till mer eller mindre 100 % eller tryggheten i en regelbundet återkommande löneinsättning (som dessutom någon annan gör) ja både så kallat vanligt lönearbete som anställd och det fria företagandets liv har uppsidor. Men det finns nackdelar hos bägge också, jag lovar.

Jag har under en tid nu funderat över dessa saker, inget nytt på något sätt men de tål att tänkas på ibland.

Det kanske är så att olika saker och argument väger olika tungt vid olika tillfällen av ens liv. Våga lyssna på detta och det kanske är så att ens självbild skall hållas borta från ens yrkesliv så mycket det går, i alla fall se skillnaden på yrkesbilden och privatbilden av ens person. omge er med människor som ser den ni är på riktigt, vänner gör det och bryr sig!

Kram alla där ute och var rädd om er!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *