Våren är faktiskt här :)

I år måste jag erkänna att våren var mer välkommen än den varit på länge. Jag vet inte riktigt vad det beror på men så är det i alla fall.

Nu kommer en tid som är fullständigt fantastisk att vara ute i, faktiskt nästan oavsett väder. Det blir så uppenbart att att naturen fylls på så här års, men det krävs faktiskt att man hejdar sig lite, sitter ner och tar in. Är det någon gång på året som man skall pröva att lägga ifrån sig mobilen, koppla ner och bara ta in så är det nu.
Så här års går faktiskt naturens egna internet på högvarv, det gäller faktiskt bara att våga känna efter, att koppla upp sig på riktigt.

Att vistas ute i skog och mark har visat sig vara både fysiskt och psykiskt hälsosamt. Därför tycker jag det är av yttersta vikt att vi pratar om friluftsliv och uteaktiviteter med den mångfald som det i verkligheten finns. Vi får inte bli elitistiska eller inriktade på extrem prestation. Att erfarenhet ger större möjligheter om man vill göra utsvävningar är ju som jag tidigare skrivit om, riktigt men friluftsliv och äventyr behöver inte vara samma sak. För många innebär äventyr en viss del av risk, men att vara ute behöver inte göras så svårt och komplicerat.
Man kan även se det som att alla kan ha sitt äventyr på sin nivå, en av våra mest kända äventyrare i nutid brukar säga så på sina föredrag. Jag tänker på Ola Skinnarmo. Att gå ut en vårkväll med en ryggsäck med fika eller kanske till och med middagsmaten. Sitta runt en eld på ett fint ställe kan vara ett äventyr på sitt sätt.

För mig handlar nog äventyr mer om att man rör sig aningen utanför sin komfortzon utan att det blir alltför obekvämt eller farligt. Man skall enkelt kunna smyga in i sin bekväma zon igen. När man är ute lite mer regelbundet blir det lätt att man automatiskt tänjer sina gränser på sitt eget sätt. Man kanske så småningom går ut även om vädret inte är perfekt, man kanske stannar kvar ute om det kommer en skur eller man testar att laga mat på ett stormkök eller på elden. Ja det är ju detta som är det fina, det behöver inte kosta skjortan. Det kanske inte ens ska kosta skjortan i början. Testa, prova och hitta din form. Utan tvekan är det viktiga att man kommer ut på ett eller annat sätt och att det finns lite obekvämlighet. Ja faktiskt är det det aningen obekväma som är lite av grejen. Känslan av att kunna hantera olika situationer är fantastisk och mycket värdefull för det övriga livet.

Dessutom kan det vara fantastiskt kul, bara en sådan sak gör det helt klart att ge en chans.

Så mitt råd till alla som är lite nyfikna, alla som jobbar både med samhällsutveckling och frisk-/hälsovård och massa andra människor. Ta chansen att testa detta som vi faktiskt är förunnade i Sverige.
Tid ute räknas som en kompis brukar säga!

Hoppas vi ses ute eller på väg ut!

// Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *