Friluftsliv, vad är det och varför?

Hej på er alla!
Nu är det vår på allvar och naturen formligen kokar av liv. När jag nu sitter på gården vid vårt lilla torp i Bohuslän med en kopp kaffe så kommer lite funderingar smygande igen.
Som nog de flesta som läser min blogg har fattat så har friluftsliv en stor plats i mitt hjärta. Idag hör man ordet friluftsliv i många olika sammanhang. Själv är jag involverad i olika arbeten rörande det ämnet, vilket gör att jag funderar över ordets innebörd.
Man hör friluftsliv i samtal om turism, samhällsutveckling och andra små och stora sammanhang vilket säger mig att i Sverige och norden har ordet en mångfacetterad betydelse.
Men jag vill nog påstå att fortfarande har friluftslivet inte fått det erkännande som jag tycker det förtjänar. Detta fantastiska, enkla och ursprungliga har så stor potential för att ge oss förståelse, harmoni och kanske ett klokare förhållningssätt till vår omvärld! Vi borde nyttja det mycket mer än vad vi gör.

Det går ju att sätta detta verktyg i alla möjlig olika sammanhang förutom det som oftas görs, det vill säga representera fritid, rekreation och avkoppling. Varför har vi monterat ner detta inom utbildning, vi använder det inte inom vården något att tala om och det faller definitivt inte inom ramen för gängse möteskultur. JA detta är bara några områden att nämna.

Hur vi än vänder och vrider på vår tillvaro så är det ju inte alls länge sedan friluftslivet var en tydlig och allmän del av vår tillvaro. Skillnaden var att då hade det inte något namn, vi levde i och av naturen. Vi kommer dessutom från den och har många förmågor och beteenden kvar, även om vi ”jobbar hårt på” att undertrycka och förtränga dem. Jag önskar vi kunde vända på steken och fundera över hur vi kan nyttja och utveckla dessa istället. I Sverige och övriga norden som exempel har vi ju väldigt stor tillgång till utomhusmiljöer som är mer eller mindre naturliga.

Men vad är då innebörden i detta ord ”friluftsliv”?

För mig handlar det väldigt mycket om att hitta tillbaka och kunna ta vara på oss själva i naturliga miljöer. Det innebär inte okontrollerad köld eller umbäranden utan snarare förmågan att vara en del av vår planet.
Vi har ju utvecklat massor med sköna hjälpmedel, vilka jag tycker vi skall nyttja, men dessa kräver ju en del kunskap. Jag har skrivit om det förr.

Hur ser du på friluftsliv? Är det endast långa stora expeditioner eller prestationsinriktade bedrifter? Jag tycker faktiskt att sitta här med en kopp gott kaffe är en typ av friluftsliv.

Mer tid ute på oväntade tillfällen skapar kreativa och fruktbara situationer, gärna med handledning.

Ses där ute!!
// Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *