Friluftsliv, outdoor, naturliv etc. Ute eller inne

Människan har under många årtusenden utvecklat hjälpmedel för att göra vardagen enklare och mer bekväm. I många delar av världen har vi kommit väldigt långt i detta arbete, så långt att det verkar hämmande och kanske rent skadligt för oss som individer och kanske till och med som art.
Om jag tillåter mig att vara lite amatörfilosof för en stund och reflektera över detta utifrån min vardag och mitt yrkesområde.

Jag funderar lite på vad friluftsliv är och varför det är så populärt. Jag har vid flera tillfällen varit med om att hjälpa gäster så de inte fryser eller får det för obekvämt, både ute i stugor, i tält eller bara ute på en promenad. Det är slående vilken tillfredställelse det är när man kan njuta av att vara ute utan att tillvaron är alltför obekväm. När man klarar av att ta vara på sig själv blir det nästan en euforisk känsla. Slående många av mina gäster verkar först högst tveksamma till att exempelvis äta ute, men när de får lite vägledning och support i klädsel och liknande får jag med mig dem ut. Sedan kan det vara svårt att få med sig dem in, sittandes runt elden varma, torra och mätta. Ja då kan det som sagt vara svårt att få med sig gästen in i stugvärmen. Vad betyder då detta?
För mig finns det nog en slags naturromantik som grund men den kommer ju också ur något.
Jag tror faktiskt att vi har en kärna i oss som behöver lite mer utetid.
Som professionell ”utemänniska” ser jag en förändring som jag inte är helt nöjd med, inte heller förvånad. Vi börjar dra på oss allt från hjärt kärlsjukdomar till psykologiska svårigheter och detta i huvudsak bland ungdomar.
Viss skulle det vara coolt om det blev riktigt inne att kunna ta vara på sig själv, då utan el, WiFi etc. Kanske detta är något som bör förtydligas, jag vill inte backa tillbaka till något slags stenåldersstadium men är övertygad om att vi skall hålla kvar lite i det.
För mig känns detta så viktigt att jag vill sprida detta, det handlar inte om prestation i kvantitet utan kvalitet. Det kanske låter konstigt för en del av er men jag menar att upplevelsen kan ge så mycket för ens vardagliga liv.
Som professionell guide och instruktör vill jag sprida min kunskap och mina erfarenheter.
Hoppas vi möts där ute snart!
//Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *