Det där verkar kallt! Fryser ni inte?

Tjopp tjohej!
Nu med en kopp gott kaffe i handen och tittandes ut på det något våta vårväder här i Bohuslän kommer det lite funderingar över mig som jag tänkte dela.
Ganska ofta när jag berättar om mitt friluftsliv för andra så hamnar vi på området ”frysa” ”vara våt” och liknande. I mina mörkaste stunder kan jag då tänka ”tror de jag är självplågare” eller vad är det frågan om. Men självklart fattar jag ju vad de menar. Man sätter ju nästan alltid det man får höra i sitt eget perspektiv först. Sedan kan man börja reflektera och lägga till andras erfarenheter.

Nåväl, vad jag lurar på denna gång är ju hur olika känslan av att frysa är. Dels är vi väldigt olika varma, fråga min fru får ni se, dels har vi olika erfarenheter av att frysa och vad det leder till. Om jag står och väntar på bussen en gråblöt novemberdag iförd jeans, lågskor och en skinnjacka så kommer jag definitivt att frysa. Men om jag sitter och käkar frukost i mitt tält en marsdag på fjället i -20 grader så fryser jag kanske bara lite om den handen som sträcker sig efter kaffet. Visst är det lite spännande tanke. Det är alltså långt ifrån endast temperaturen som gör att vi fryser. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt att jag inte frös efter att ha selat på 12 hundar i tjugofemgradig kyla, fast jag var så kall att känseln var borta. Hur kan detta komma sig.
Jag är rätt säker på att här kommer psykologi, referensramar och personliga erfarenheter in. Om jag har med mig en person ut, som normalt inte vistas så mycket i skog och mark, så är ju dennes erfarenheter om detta ganska begränsade. Så om denna person då blir kall infinner sig ofta känslan ”jag kommer aldrig att bli varm igen” eftersom den enda lösning man kan komma på är att gå in, vilket inte känns som ett enkelt alternativ. Medans när jag hade selat på 12 hundar visste jag vad jag skulle göra och jag visste att om ca 10 minuter så är jag varm igen.

Detta inlägg knyter an lite till mitt förra. Man kan hålla sig varm på många sätt men faktum är att den mesta utrustningen kan inte hålla dig varm av sig själv. Den måste användas rätt. Men om jag kopplar åter till exemplet om busshållplatsen så är jag rätt säker på att om jag inte klätt mig som jag beskrev utan mer som om jag skulle ut i skogen så hade jag inte frusit. Däremot hade jag troligen dött av värmeslag på kontoret när jag kommit fram eller inne i butiken 🙂
Jag vet inte riktigt om jag tillför något med detta. men om jag summerar så handlar det om att, be om hjälp, lyssna på tips, och tänk på att det finns en lösning men den kommer mycket sälla av sig själv. Jag tycker frysa är värdelöst, har därför funderat en hel del på denna problematik. Det kan ju vara så himla skönt att vara ute och känna att man kan njuta oavsett väder.
Och till sist, det finns visst dåligt väder! (resten får ni fundera ut själva 🙂 )

Jaha, kaffet är uppdrucket och jag måste iväg för att färdigställa köket på Villa Bro. Tack för den här stunden.

// Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *