Hur många har en ”Formel 1” i garaget? Vad köper vi för grejer och vad behöver vi?

Grejer grejer och grejer!

Detta som vi kallar friluftsliv kan verkligen betraktas som en ”prylsport” eller prylaktivitet. Detta trots att det egentligen kräver väldigt lite och framförallt om man kan tänka sig att faktiskt kunna använda en del av friluftsprylarna i sitt vardagliga liv.

Idag har vi ju ett egentligen sjukt konsumtionsbeteende, det är inte ofta vi reparerar saker eller ens har de så länge så att de behövs repareras. Samtidigt köper vi friluftsprylar som kvalitetsmässigt håller 10-15 år om inte längre, förutsatt att vi sköter dem och vet vad som skadar och inte.

Visst är det kul att köpa en nu pryl, allra helst om man gått och funderat på den ett tag. Men jag har i detta fall ett litet mantra som jag försöker hålla mig till, jag skall inte köpa något bara för att det är nytt! Det skall användas och förbättra min utrustning. Jag är definitivt högst medveten om att många ser mig som pryltokig, samtidigt är det inte jättemånga i min omgivning som använder fjällkläder som snart har 20 år på nacken och fortfarande funkar.

Som någon förhoppningsvis förstår så försöker jag säga något här 🙂 (även till mig själv)!

När vi köper friluftsprylar rättfärdigar vi det ofta med att de löser något problem eller säkerhetsrisk i vårt friluftsliv. Vad vi dock missar rätt ofta är att det finns något som prylar inte löser och det är kunnande och erfarenhet. Om man lär sig vad som påverkar komfort och säkerhet när man är ute så kommer vi nog att inse att de flesta grejer vi köper är lite av en Formel 1 som vi egentligen inte behöver till den kommande fjällturen eller tur i kajak. Däremot kan vi göra kloka val om vi är beredda på att behålla jackan eller ryggsäcken en längre period och dra nytta av dess kvalitet. Kunskap och erfarenhet skapas genom tid ute men det går att skynda på den processen något (inte ersätta) och det är att ta kurser, hyra seriösa och professionella guider på det sättet får man del av andras erfarenhet och kunnande.
Jag ser att det dyker upp så sköna koncept i form av kläduthyrning etc. detta är ju genialt.  Houdini Sportswear vet jag hyr ut kläder (http://www.houdinisportswear.com/se/news/rental-online-se )  Man behöver alltså inte lägga 5 000 sek på en skidjacka för att endast använda den på sportlovet!

Men här har jag tyvärr noterat ett annat fenomen, samtidigt som det klagas på att maten är för dyr så kan vi just tänka oss att köpa den där jackan för 5 000 :- (känns konstigt när man beskriver det). OBS!, jag är den första att skriva under på att vi skall givetvis ha möjlighet att köpa bra grejer för stora summor pengar om vi vill, jag efterlyser bara lite eftertanke före 😉 .
Jag tänker i en relativt snar framtid försöka få till byteshandel, swopmeet eller vad vi kommer att kalla det, på lite olika sätt så bli inte förvånade om ni ser något. Innan vi slänger och köper nytt, ge grejen en tanke, vad är det som behövs för att tillfredsställa ditt behov. Tror vi kan vinna mycket på det, på massor av olika plan.

Bra grejer e bra, ännu bättre när man vet hur de skall användas!

Kram på er, så ses vi där ute!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *