Att nyttja vår resurs långsiktigt!

Hejsan på er alla, tänkte dela med mig lite tankar igen.

Alla vi som arbetar med naturturism och på ett ekoturistiskt sätt använder ju oss av en väldigt speciell form av resurs. Naturen och vår fantastiska möjlighet att få vistas fritt i den.

Vad många som jobbar med guidningar och aktiviteter har fått erfara är att vi inte har full kontroll över vår resurs. Vi kanske har fågelskådning eller viltskådning som en produkt. Tänk er att man börjar en ny säsong, man har varit ute och ”rekat” och allt ser fint ut. Om man då kommer ut och möts av ett kalhygge eller ett byggprojekt så kan det bli riktigt jobbigt, allra helst om man har gäster med sig. Samma sak kan det vara om man anlägger en vandringsled eller ett MTB-spår. Detta beror ju på att vi rör oss på andras marker.

För att vi skall kunna driva vår verksamhet på ett långsiktigt sätt måste vi kunna säkerställa tillgången till naturen och kanske framförallt en god relation till andra verksamheter och människor runt omkring oss. Hur gör man då detta på ett smart sätt?

Jag tror, eller rättare sagt är övertygad om, att samtal och överenskommelser är centrala. Genom att involvera grannar, markägare och offentlig sektor ökar ju chansen att lyckas.

För att denna typ av samverkan och samråd skall lyckas finns det några saker som är viktiga. För det första är öppenhet viktig! Alla inblandade måste förstå vad syftet är med det hela. Undvik antagande, det är bättre att ta upp saker i ett tidigt skede så man man är överens eller i alla fall vet vad man talar om.

Personligen tror jag att om man som markägare eller granne får chansen att haka på någon typ av guidning eller liknande så kan man lättare förstå och då är det lättare att gilla det som görs. Kanske det kan vara smart att någon gång berätta, visa bilder, förklara eller rent av bjuda med grannarna på en tur eller en aktivitet. Det behöver inte nödvändigtvis vara en produkt exakt som gästen det kan räcka med en fika vid en eld, testa en kajak eller få se något djur tillsammans med någon av era guider.

Min tanke med detta är att om vi kan dela med oss av det vi gör så ökar förståelsen av vad vi behöver och vi kan tillsammans hjälpas åt med att skapa en landsbygd som blomstrar.

Hur skall vi hantera detta med allemansrätten och kommersiell verksamhet. Ibland funderar jag på om det handlar om att markägarna får ta del ekonomiskt av turismen på något sätt och då ”förbinder sig” att vårda sin mark så att den går att nyttja turistiskt. Hur blir det om vi ser tillgång till naturen som en råvara?

Kan våra ekonomiska aktiviteter ge tillbaka till naturen på ett vettigt sätt, i så fall hur. Jag diskuterar gärna detta.

Slut för idag, tack för idag 🙂

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *