Hjärta, Hjärna eller både och?

I förra inlägget skrev jag om samverkan, nätverk och liknande. Jag skrev också att mikroföretagen känner en stor tidsbrist. Sätter man samma dessa två komponenter kan man ställa sig frågan: Varför skulle man lägga tid på samverkan om man inte anser sig ha tid till ”vanligt” marknadsarbete, införsäljning och liknande? Man är ju redan ”överbelastad” att då ta på sig ytterligare ett åtagande som ett nytt nätverk eller samverkan innebär verkar ju föga klokt. Detta följer ju förnuftets lagar helt.

Men nu har jag klurat lite och med lite erfarenheter och egna misstag kommit fram till att man kanske skall göra på annat sätt. Jag tror det handlar om att våga ha känslor och mixa det med lagom andel struktur, styrning och organisation. Jag vidhåller fortfarande att man är starkare om man gör saker tillsammans.

När det pratas om affärsutveckling hör jag sällan talas om känslor, ”de gillar jag” är sällan argument som kommer fram i diskussionen utan det pratas bland annat om ”what´s in it for me” och liknande resonemang. Ja helt klart måste det ha en nytta för ens egna verksamhet MEN. Det måste finnas ett känslomässigt engagemang också annars blir det bara kattskit av alltihop. Däremot är det nog extra riskabelt, att bara göra sådant som känns schysst och kul utan att vara noga med lite formalia och struktur. Eftersom det blir lite annorlunda när det är företag som samverkar istället för när enskilda personer samarbetar .

Företagaren måste se till sitt företags bästa vilket gör att man ”kan offra” gemensamma planer om saker utvecklar sig så. Det är egentligen inget konstigt. Men om man lyckas få till en sammanhållande part som endast ser till projektets bästa så kan man göra .samverkan mer robust. Med robust menar jag här tåligare för yttre förändringar.

Alltså man måste som jag set det mixa det känslomässiga med det mer strikt formella, samt se till att man på något sätt säkerställer arbetet innan yttre faktorer påverkar. Jag tror att det finns massor med olika sätt att göra detta på så det tänker jag inte skriva om här och nu. Nu menar jag inte att bara för att det är yttre faktorer så skall de bekämpas, det finns många fall när de bidrar till utveckling och man skall låta de påverka. Så man får inte bli enögd bara för att man jobbar med samverkan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *