Företagande på landsbygden, går det att utveckla?

Japp då var det dags igen för en liten fundering kring vår landsbygd/ vårt land. Eftersom jag grunnar mycket på hur man kan utveckla nya sätt att driva företag och kanske speciellt på landsbygden blev detta landsbygdsinlägg inriktat på företagande.
Allt som oftast känner jag att vi har ett ensidigt synsätt på vad ett lyckat företag är. Detta kanske främst inom de kretsar som jobbar med företagsstöd och utveckling. Vad menas med framgång, lönsamhet och lyckat företag. Ta begreppet ”lönsamt” som exempel. Vi använder samma uttryck för ett lönsamt storföretag och för ett lönsamt mikro eller nanoföretag på landet. Men i min värld är det inte samma sak. För väldigt många mycket små företag innebär lönsamhet att man kan ta ut en lön, helst under hela året. Detta hade nog inte klassats som lönsamt för exempelvis Volvo eller Astra.

Tillbaka till rubriken. När jag varit runt i landet och mött och pratat med företagare så är en bild gemensam, det är väldigt mycket att göra. Man får inte tid till att utveckla och jobba strategiskt. I alla fall är det en känsla jag får. Att jobba med marknad, kundkontakter, målgruppsanalyser och annat som inte ger direkt intäkt hamnar ofta på undantag. Är det bara pengar som fattas? Skulle man ge sig mer tid till sådant om man jobbade annorlunda? Min reflektion är att man ofta startar företag för att man är intresserad av själva kärnverksamheten, att snickra, att guida, att laga mat etc. inte för att man är intresserad av själva företagandet.

I mitt huvud har ett ord fastnat, nätverksföretag. Jag är inte säker på vad det är men jag får känslan av att det handlar om att bli starkare tillsammans. Skulle man kunna dela på dessa områden som man inte är så intresserad av men som är ack så viktiga? Det kanske finns folk i ens närhet som gillar design, marknadsföring, prata med kunder etc. Vad har detta med landsbygd att göra kan man ju fundera på? För mig är det nog så att jag har en bild av att om man verkar i mer glest bebodda trakter så skulle ens samverkansparter bli tydligare att hitta, de är ju grannar på något sätt. På landsbygden är det dessutom ganska vanligt att man driver företag av anledningen att man vill bo kvar och att det inte finns stora arbetsgivare som ger jobb. Det skulle vara väldigt spännande att se/höra om det finns exempel på sådana verksamheter där olika företag gör gemensamma insatser och hur de går till väga. Vad är de centrala delarna, hur kommer tillit och samsyn in och hur skapar man det?

Ja som ni ser finns det många frågor kring detta. Jag tycker det skulle vara intressant om man kunde hitta ett forum för att dryfta sådant och dela erfarenheter. För att detta inte skall skena iväg och bli en hel roman tänker jag låta dessa frågor hänga i luften.

Har ni tankar kring detta så får ni gärna kontakta mig, jag tror ni kan hitta mina kontaktuppgifter här på sidan om ni kikar runt lite.

Med dessa frågor hängande slutar jag detta inlägg och så får vi se om det händer något.

Hoppas vi hörs 🙂
// Bosse

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *