Landsbygd, vad vårt land är byggt på. Eller?

Just nu pågår ju en serie på SVT om Sverige och Sveriges landsbygd. Jag har under större delen av mitt liv bott på landet. Men hela mitt liv har jag bott i landet. Ett och samma ord men inte helt samma innebörd, eller? Jag blir lite beklämd när jag ser den bilden som målas upp. Är det viktigt att belysa problem eller skall vi se på lösningar? Det ena kanske kräver det andra.

Som jag ser det, och det är förvisso min åsikt men det är faktiskt rätt hårda siffror, så ÄR Sverige landsbygd. Vi har inga storstäder. Sorry Stockholm, Göteborg och Malmö men ni är faktiskt bara i storleksordning med förorter till våra Europeiska grannar/kollegor.
Därför tänker jag att vi kanske skulle börja se på vår landsbygd som både en tillgång och kanske rent av en norm.
Som några av er vet funderar jag en hel del på hur vi kan utveckla svenskt småföretagande i allmänhet och svenskt turismföretagande i synnerhet. Väldigt många av dessa finns på landsbygden. Min hjärna har länge snurrat kring samverkan, göra saker ihop och nätverkande (ett smått förhatligt och utslitet begrepp idag men ack så viktigt). Ur mitt perspektiv är detta så viktigt och självklart, det är det för de flesta jag pratar med men ändå så vi glömmer bort dess betydelse. Vi ser inte skogen för alla träd, skulle man kunna säga. Att det är viktigt och självklart betyder ju inte att vi inte måste lägga energi på det. Dessa ”nätverk” finns även på landsbygden. Vi känner rätt mycket folk och vi hjälps åt. Men inte alltid när det kommer till utveckling av affärer.

Svensk landsbygd och glesbygd sitter ju på en mängd kvaliteter och resurser som vi idag skeppar iväg, i bästa fall som råvara och i värst fall gratis. Jag tänker just nu på vår natur. Vissa saker är ju styrt av staten och därmed tar det längre tid att ändra på. Men andra saker styrs ju i princip ”endast ” av våra beteenden. Borde de inte var enklare att ändra på? Det kanske är tvärt om, att just våra egna beteenden skyddar vi med näbbar och klor men när staten går in och styr blir det bara lite gnäll och grymtningar, sedan fogar man sig rätt snabbt.

Jag måste säga att jag jag hoppade till när jag hörde Po säga att landsbygden får finna sig i att leverera det stadsborna vill ha. Jag köper inte att det är endast efterfrågan som styr, tillgången och erbjudanden styr efterfrågan. Så till motsats till Po så hävdar jag att stad och landsbygd är kommunicerande kärl men för att det skall komma till sin fulla rätt måste vi sluta att lägga enbart ett ”stadsfiltret” över tillvaron. Det skulle vara riktigt kul att se en dokumentär om Sveriges tre största städer sett ur ett rent landsbygdsperspektiv.

Jag kommer att ägna mig åt detta ämne ett tag så kolla in min blogg så kanske vi kan få till en diskussion som blir kul. Facebook kan vara en början 🙂

//Hälsningar från ett litet torp i norra Bohuslän, en solig förmiddag i oktober.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *